
Panta Sladden
Panta Sladden
Vi vill påverka framtiden på riktigt. Göra det lätt att göra rätt. Det var så Panta Sladden föddes, ett initiativ med fokus på alla de där sladdarna som glöms bort i lådor, kartonger och förråd. Här handlar det om att samla in, sprida kunskap och minska elektronikavfallet genom att se till att sladdarna återvinns och att resurserna används på nytt. Tillsammans gör vi skillnad – en sladd i taget. Du kan vara med och påverka din omgivning att vilja göra lite mer rätt – genom att delta i eller stötta de här delarna av initiativet:

Insamling
Vill ni som företag bli en insamlingsplats för kunder eller gäster? På HELkom samarbetar vi med 7H Personlig Assistans och Remondis för att se till att alla sladdar ni samlar in hamnar exakt där de ska. Samtidigt erbjuder ni en fantastisk service till människorna omkring er – och hjälper fler att förstå att det är lätt att göra rätt. Processen är enkel att komma igång med och vi hjälper er hela vägen. Kontakta oss för mer information.
Workshops & utbildning
Vad räknas egentligen som en bra sladd? Vad kan slängas, vad ska återvinnas – och vad får absolut inte hamna fel? Vi håller föreläsningar och interaktiva workshops som rätar ut frågetecken, väcker nyfikenhet och gör er till sladdproffs. Vi anpassar innehållet efter målgrupp – från nyfikna skolklasser till engagerade företagsteam. Alltid med praktiska exempel, smart kunskap och plats för frågor.
För vi vet – när du förstår vad du ska göra med en trasig eller överbliven sladd, då är chansen mycket större att du pantar den i stället för att slänga den i brännbart. Kunskap gör skillnad.
Vanliga frågor om sladdar:
JA
En bra sladd är en som är tillverkad av miljövänliga material och konstruerad för att hålla över tid. Den bör vara en originalkabel eller certifierad laddare eftersom dessa har bättre temperatur- och spänningskontroll, vilket gör laddningen säkrare. Till skillnad från billiga kopior, som ofta saknar viktiga skyddskretsar, kan en bra sladd förhindra överhettning och därmed skydda både användare och utrustning.
När en sladd pantas via HELkoms insamling hanteras den på rätt sätt för att kunna återvinnas. Först separeras sladden från eventuella kontakter och eldosor. Därefter körs den genom en granuleringsmaskin som delar upp materialet i plast och metaller. Dessa separerade material återvinns sedan och blir till nya råvaror.
Ja, sladdar kan absolut utgöra en brandrisk. Det gäller särskilt om de sitter i ett eluttag utan att ladda något eller om det har uppstått skador som en reva i sladden. För att minska risken är det viktigt att se till att sladden har CE-märkning och är tillverkad enligt de säkerhetsregler som gäller inom EU för elektronik.
Att snurra ihop en sladd kan förkorta dess livslängd. När en sladd böjs, snurras eller lindas hårt om och om igen, riskerar ledarna inuti att skadas eller slitas ut, särskilt vid kontakterna där belastningen ofta är störst. Det kan leda till att sladden får glapp, minskad prestanda eller till och med blir en säkerhetsrisk med ökad brandfara.
Ja, det är farligt att använda trasiga sladdar eftersom de kan orsaka brand, elchocker och försämrad funktion. Skador som revor eller glapp kan leda till kortslutning eller överhettning. För din säkerhet bör du alltid byta ut trasiga sladdar mot CE-märkta och godkända alternativ
Du kan förlänga livslängden på din mobil, dator eller annan elektronik genom att ladda på ett smart sätt. Använd alltid orginalsladdar eller certifierade laddare med CE-märkning för säker och stabil laddning.